De energie die je ontvangt

Sinds enkele jaren ben ik actief als dirigent bij verschillende muziekverenigingen. Bij winTkracht ben ik sinds de oprichting betrokken. Bij de Gastels Fanfare ben ik bezig aan mijn vijfde jaar en bij Hoedadso ben ik enkele weken geleden begonnen. Bij een nieuw orkest/gezelschap is het altijd weer wennen, wat kan ik tegen wie op welke manier zeggen? Wie vaart wel bij weinig instructie, wie vaart wel bij veel instructie? Wat zijn de muzikale mogelijkheden, waar liggen de muzikale grenzen? 

Een van de dingen die ik afgelopen jaren heb geleerd is dat speelplezier voortkomt uit de goede dingen die je doet en niet andersom. Je gaat niet beter muziek maken omdat je plezier hebt. Voordat je plezier hebt, mag en moet je eerst moeite gedaan hebben om hiertoe te komen. FC Barcelona voetbalt ook niet zo goed omdat ze plezier hebben, ze voetballen zo goed omdat ze zichzelf helemaal te pletter werken en willen leven voor hun sport. Dat willen ze met z’n allen en dat lukt, dat zorgt voor plezier, sterker nog een bijna euforisch gevoel. In de afgelopen jaren heb ik met verschillende orkesten waarmee ik gewerkt heb dit plezierige gevoel mogen beleven. Er is niets mooiers dan samen toewerken naar die ene uitvoering waar alles op zijn plek moet vallen. Mijn mooiste twee voorbeelden zijn Amusant Gastels 2013 waar de vier voorgaande jaren groots werden gevierd met een Best Off concert. Aan het einde van de avond kan je dan leden en bestuur aankijken en vol verbazing terugkijken op (op dat moment) „onze” ervaring. Een ander mooi voorbeeld is 4 mei jongstleden waar mijn enseble winTkracht in een bomvolle Heikese Kerk in Tilburg, The Armed Men uit mocht voeren. Vanaf dag 1 dat ik met winTkracht werkte had ik de overtuiging, dit wordt het orkest waarmee ik dat geweldige muziekstuk van Karl Jenkins uit ga voeren. 4 mei was het daar. Een dag om nooit te vergeten, veel, heel veel repeteren ging eraar vooraf. Maar de voldoening was als geen andere, vol emotie keken we elkaar na de uitvoering aan, verbaast over wat wij met z’n allen weggezet hadden. 

Helaas zijn er nog steeds, en steeds meer mensen die denken dat het plezier vanzelf komt, als je maar lol hebt. Af en toe repetities bezoeken, en op een uitvoering zo veel mogelijk goede noten spelen, maar als je er 1 mist….ach je hebt je best gedaan. Ik zie het gebeuren, niet alleen bij muziekgezelschappen, zelfs in de supermarkt. 

Door hard te werken en die winkel samen op orde te hebben krijg je plezier. Als een team wat samen moet werken, waar dan ook, het onderling goed kan vinden. Is de klantvriendelijkheid een logisch gevolg. Er hangt namelijk een positieve sfeer in een bedrijf of bij een orkest dat het onderling goed kan vinden. 

Ik mag mijn zegeningen tellen met op dit moment 3 orkesten die door middel van een hoop goede noten het speelplezier uitstralen. Tevens hoop ik dat door alle goede noten en al het harde werken die in de komende jaren volgen nog veel mensen kunnen meegenieten van het plezier wat mijn orkesten en ik hieraan beleven!


© RSJ-Music 2014